image

Diş ve ağız sağlığını korumak adına farkında olunmadan çeşitli hatalar yapılabilir. Bu hatalar arasında en yaygını ise; diş fırçasını yanlış tercih etmektedir.

Bu durumda dişler düzenli olarak fırçalanması, diş ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olamaz. Örnek olarak şayet hassas diş ve diş etleri mevcut ise ya da ortodontik tedavi görüyorsanız, kullanmanız gereken diş fırçası farklı olmaktadır.

Doğru diş fırçalama tekniği nasıl olmalıdır?

Dişler fırçalanırken, diş ve diş etlerine paralel hizada dairesel hareketler ile fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir. Diş fırçalaması esnasında, dişlere ya da diş etlerine çok hafif ya da çok kuvvetli baskı yapılmamalıdır. Fırçalama, tamamen dairesel hareketlerle sağlanmalıdır. Diş etlerinden itibaren, dişe ve ağız boşluğuna doğru fırçalama devam etmelidir. Sağ, sol ve alt çene dişleri ayrı ayrı fırçalanmalıdır. Dişlerin fırçalanması tamamlanınca, dil de fırça ile süpürülmelidir. Dil sırtından itibaren, öne doğru fırçalama işlemi tamamlanmalıdır.

Dişler günde en az iki defa, iki dakika boyunca etkin ve doğru yöntemlerle fırçalanmalıdır. Dişin tüm yüzeylerinin fırçalandığına emin olunmalıdır. Sabah, kahvaltıdan yarım saat sonra dişler fırçalanmalı ve gece, uyumadan önce fırçalama işlemi tekrarlanmalıdır.

Ağız yapısına uygun diş fırçası nasıl seçilmelidir?

Diş fırçası tercihi, kişiye özeldir. Bu sebeple de uygun ve ideal diş fırçası için mutlaka bir diş hekiminden öneri almak gerekmektedir. Ancak genellikle; küçük başlı ve orta sertlikte fırçalar tercih edilmelidir. Bunun dışında diş fırçasının sapı rahat bir kullanım sağlamak için esnek olmalıdır.

Diş fırçaları çok sert ya da çok yumuşak olmamalıdır. Sert kıllı fırçalar, dişlerde aşınmaya yol açacağı için çürüme ve diş eti sorunlarına yol açabilir.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *