image

Eğitimci  - Yazar İbrahim TANRIVERDİ : Nemrut dağı ve diğer tarihi ören yerleri, keşfedildiği günden beri, Kültürle sanatla ve folklorik değerlerle bütünleşmiş turizm vizyonu ile, Kâhta’nın kitlesel katılımlı evrensel festivali ilk defa 1993 yılında yapılmaya başlanmıştır. Yıllar içinde, süreklilik arz eden tanıtım ve festivaller yapılamamıştır. 

Uluslararası anlamda bir turizm kenti olan Kâhta’nın, hak ettiği yerde olmadığı, bu nedenle Türkiye’den ve dünyadan farklı sanatçıların, sanat kurumlarının, hem milli hem evrensel değerlerin kültür inşasına ihtiyaç vardır. İşte tam da bu amaçla 2023 Yılında Kahta Kommagene Bienali ile birlikte Kâhta Kaymakamı Sayın Selami KORKUTATA’nın Kâhta turizminin canlanması için verdiği mücadele takdire şayandır. 

Kâhta kaymakamı Sayın Selami KORKUTATA önderliğinde 2023 yılında, Kâhta Kommagene Bienali yapılmaya başlanılmıştır. 2024 yılında ise 2.kommagene Bienali sanat ve kültür çalışmaları 24 ağustosta sergilenecektir. 41 farklı ülkeden 198 başvurunun yapıldığı 45 proje jüri tarafından sergilenmeye değer görülmüştür. Kâhta Kommagene Bienali programındaki sanatsal etkinlikler, sergiler, söyleşiler, sempozyumlar, doğa gezileri, konserler, gastronomi buluşmaları, uluslararası anlamda Kâhta'nın tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımına çok büyük katkılar sağlayacaktır. 

Hayali bir uygarlık yaratma fikri ile düzenlenen Kommagene Bienali yanında ‘‘Badem Çiçeği Festivali’’ ve ‘‘Su Sporları Festivali’’ ve ‘‘Nemrut Gastronomi Buluşmaları’’ gibi Kâhta nın tanıtımına ilgiyi artırmayı başaran Kâhta Kaymakamı Selami KORKUTATA organizasyon başarısı ile ilçemizin yurt dışı tanıtımına başlamış ve yurt içinde de ülke gündemine getirebilmeyi başarmıştır. 

Ancak bütün bu çalışmalar gerek Kâhta toplumunda, gerek Türkiye toplumunda, kitlesel düzeyde halk desteği alınan, bilinen, paylaşılan, kutlanan, kültürel, sanatsal ve sosyal içerikli etkinliklerin yapıldığı birer faaliyetler dizisi olarak henüz kalıcı hale gelememiştir.

Kâhta kültürel mirası Dünyanın 8. harikası Nemrut Dağı tarihi eserleri UNESCO tarafından dünya kültür miras listesinde olup, yeryüzünde korunacak 440 eser arasında yer almaktadır. 

22 Haziran 2003 yılında Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu- FİJET tarafından, turizmini geliştirip kalitesini artıran şehirlere verilen dünyadaki en üstün başarı ödüllerinden biri olarak kabul edilen ve turizm oskarı olarak nitelendirilen "Altın Elma" ödülüne layık  görülmüştür. Turizm sektöründe  nadir verilen bu ödül(Türkiye’de 6 turizm merkezine verilmiştir) ve bununla birlikte sağlanan kazanımlar, o tarihten günümüze kadar gelen süreçte, yetki makamındaki kişilere yüklenilen sorumlulukların yerine getirilemediği, turizm alanındaki çalışmaların iyileştirilemediği bu gün için de yurt içi ve yurt dışı tanıtımlarına gerekli önemin verilerek daha fazla yatırım yapılması gerektiği kanaatindeyim.  

Üniversite bitirme tezimin konusunu da oluşturan Kâhta turizmi sayısal verileri ile ilgili olarak örnek vermek gerekirse, 1989 ve 1990 yıllarında ilçemizi ziyaret eden turist sayısı 130 bin kadar iken, 2023 yılında 170 bin civarında olması Kâhta’nın kültür mirasına sahip çıkamadığımızın, yeterince tanıtımını yapamadığımızın göstergesidir. O günden bu güne her yıl gelen turist sayısının katlanarak artması gerekirken, maalesef hiçbir ilerlemenin ve gelişmenin olmadığı, beklenen ve hedeflenen turist sayısına ulaşamadığımız söylenebilir. 

Türkiye ve dünyadan farklı sanatçıları ve sanat kurumlarının dâhil edildiği Kahta Kommagene Bienali dünyada din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin UNESCO’nun kuruluş amacı olan barışı tesis etmek ve savaşı önlemek ilkesinden de hareketle, dünyaya barış çağrısı yapan bir festival şeklinde kutlanabilmelidir.

Ulusal ve uluslararası Kahta Kommagene Bienali'nin evrensel düzeyde bir kültür haline gelmesine ihtiyaç vardır. Kültürlerarası diyalog, kültür aktarımı ve tanıtımı ancak uluslararası faaliyet özelliği gösteren çalışmalarla gerçekleştirilebilir. 

Kâhta Kommagene Bienali ile birlikte diliyorum ve inanıyorum ki, dünya kültür miras listesinde olan nemrut dağı ve diğer tarihi ve turistik ören yerlerinin yanında, kapsam ve içeriğin zenginleştirilerek projelendirildiği faaliyetlerin, uluslararası boyutunun dikkate alındığı ve toplumsal tabana yayılmaya başlamasının kararlı çalışması yapılabilmelidir.

Kâhta'nın kültür mirası, ilçemizi adeta açık hava müzesi haline getirmiştir. İlçemizin sahip olduğu tarihi ve turistik değerlerle ilgili bütün toplum kesimlerine görev ve sorumluluklar düşmektedir. Kâhta’nın turizmde marka şehir haline gelebilmesi için başta bakanlıklar, mülki idare amirleri, turizm müdürlükleri, üniversiteler, çeşitli odalar, sendikalar, belediyeler, dernekler, sivil toplum kuruluşları, kurum müdürlükleri düzeyinde sahiplenilerek işbirliği içinde üzerlerine düşen görevlerinin layıkıyla yapıldığı ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetlerinin artırılması gerekmektedir.

 Bu konuda en büyük görevlerden biri de belediyemize düşmektedir. Kâhta’nın en kısa sürede köy-kent görünümünden kurtarılması, turizmin halka mal edilmesi ve bütün yönleri ile ‘’turizm şehri’’ Markası özelliğini kazanabilmesi için, ilçe turizm master planını geliştirerek, şehrimizin alt yapı ve üst yapı hazırlıklarının yapılmasına başlanılmalıdır. 

Turizmde Marka şehirlerin karakterini, kimliğini, belirleyen tanıtıcı semboller, sanat eserleri, şehrin belirli noktalarına konulur. Kâhta şehir merkezinin belirli noktalarına konulan balık figürlü su fıskiyeli heykellerin en kısa sürede kaldırılarak yerine şehrimizin kimliğini oluşturan turizm kentine ait semboller ve heykellerin konulması gerekmektedir.

Kâhta’nın turizmde Marka şehir olabilmesi için Turizm bakanlığı tarafından Kâhta’nın ''Turizm Master Planı Lansmanı''programına dâhil edilmesi ve Avrupa Festivaller Birliğine üyeliği olan Türkiye Kültür Yolu Festivalinin bünyesine kabul edilmesi mücadelesi sorumluluk sahibi herkesin önceliği olmalıdır. 

Özetle Kâhta’nın turizm ekonomik potansiyelinin mutlaka ulusal ve uluslararası düzeyde bilinmesine ihtiyaç vardır. Günümüzde turistler artık deniz kum güneş üçlüsünden başka doğayla iç içe doğal, kültürel değerleri de yerinde görmek istemektedir. İnanıyorum ki verilecek tüm çaba ve çalışmalar Kâhta’mız adına güzel kazanımların habercisi ve müjdeleyicisi olacaktır. 

Kâhta’nın tarihi ve turistik yerleri arasında; Atatürk Barajı, Cendere Köprüsü, Nemrut Dağı, Karakuş Tümülüs’ü, Arsemia Antik Kenti, Eski Kâhta Kalesi, Değirmen Başı, Şeytan Köprüsü ve doğa güzellikleri bulunmaktadır.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *